Skip to main content
11. Januar 22

Ilddåpen

I desember hadde vi en bygningsbrann i distriktet vårt, og det ble ilddåpen for nytt utstyr utplassert i distriktet.

I FBRT søker vi kontinuerlig etter å bli bedre på det vi driver med. Utviklingen av faget går fremover, materiell utvikles og mye av dette koster ofte veldig mye penger.

Vi har benyttet oss av kunnskapen rundt brannfysikken, samt hørt andres erfaring rundt det å bruke vanntåke som et første tiltak ved en brann. Kort forklart utnytter vi vannets egenskaper til å «stjele» energi fra brannen på en optimal måte ved hjelp av høytrykk. 

Slik utstyr får man kjøpt, og det er ofte dyrt. Vi anskaffet en henger, vanntank, bensindrevet høytrykksvasker, slangerull, lang lanse og bormaskin m/ borr, og bygde en selv, til en brøkdel av prisen.

Denne fungere slik at når vi kommer frem, borrer vi et hull i veggen, stikker lansen inn og tilfører vann i vanntåke på ca 200 Bar. Denne metoden er godt kjent, og egenskapene til vannet som har en dråpe størrelse ned til 0,01-0,05 mm skaper en enorm energityv, og senker temperaturen til brannen. 1 liter vann = 1700 liter damp. Jo raskere denne prosessen går, jo bedre fungere vannet, og vi trenger mindre vann totalt sett for å slukke brannen.

Dette alene er kanskje ikke nok, men det kjøper oss tid, tar ned risikoen for våre mannskaper og kan i beste tilfelle redde liv.

Hengeren har vi utplassert i Lysøysundet og Stokksund, og som bilde viser, bare et hull i veggen var nok, til å stoppe utviklingen av denne brannen.

20211214_142821

IMG_2782

IMG_2779

IMG_2780

IMG_2781